FAQ

Staat uw vraag er niet bij? Neem gerust even contact op via het contactformulier.

 1. Waarom zou ik hieraan meedoen?
  Omdat het de meest directe en effici├źnte manier is om bedreigde natuur te beschermen.
 2. Waarom zou je natuur beschermen in een wereld waar de mens nog zoveel problemen heeft?
  Oerwoud is onmisbaar, voor bedreigde dieren en voor onszelf. Oerwoud voorkomt erosie, zorgt voor schoon water en zuivere lucht. Tropische bossen stabiliseren het klimaat, nieuwe medicijnen worden er gevonden. Daarnaast zijn het oases van rust en stilte en de basis voor gezondheid en geluk. Bovendien denken wij dat elk dier en elke plant recht heeft op een plaats op aarde, uitsterven willen we voorkomen. Omdat de mens een bedreiging vormt voor het voortbestaan van kwetsbare natuur, heeft de mens ook de verantwoordelijkheid om die natuur te beschermen.
 3. Wat is het verschil tussen Oasebos en andere natuurbeschermers?
  Bij Oasebos weet u exact waar uw geld aan besteed wordt. Daarnaast heeft Oasebos vrijwel geen bijkomende kosten (salarissen, kantoorhuur, etc). Oasebos werkt goedkoop en controleerbaar met vrijwilligers.
 4. Waarom werken jullie in Costa Rica en niet in Nederland?
  In Costa Rica kunnen we veel natuur beschermen voor weinig geld. Door de lage lonen, de lage grondprijs en de hoge natuurwaarde bereiken we een optimaal resultaat. Iedere euro levert in Costa Rica circa 200 maal zoveel beschermde natuur op als in Nederland.
 5. Hoe bepaalt Oasebos welk gebied beschermd wordt?
  Oasebos werkt nauw samen met lokale natuurorganisaties en overheden. Samen met deze organisaties selecteren we uiterst kwetsbare gebieden die bescherming behoeven.
 6. Welke bedreigde planten en dieren leven in de gebieden waar Oasebos actief is?
  Oasebos richt zich op meerdere gebieden in haar bescherming van de natuur. Elk gebied herbergt zijn specifiek bedreigde soorten. Zo bevinden zich in het watervallencomplex El Salto diverse otterfamilies, maar ook de poema en andere katachtigen komen in dit gebied voor. Overigens is de natuur van El Salto zo rijk en complex dat er nog lang niet alles van bekend is. In het Maquenque gebied waar Oasebos actief is, wordt vooral de groene ara bedreigd door de kap van de amandelbomen die voor de overleving van deze soort van belang zijn.
 7. Hoe is de bescherming geregeld?
  In de reservaten werken boswachters die de doelstellingen van Oasebos uitdragen. Deze mensen houden contact met de lokale bevolking. Zij zijn gids, maar ook bewaker in de reservaten. Het bezit van Oasebos wordt ‘s nachts en overdag gecontroleerd zodat houtkappers en stropers geen kans krijgen.
 8. Kan ik het gebied waarvan ik een participatie gekocht heb bezoeken?
  Jazeker, U kunt het beschermde gebied bezoeken. Betreding gaat onder begeleiding van een parkwachter. Het is wel noodzakelijk met Oasebos vooraf contact te hebben over uw bezoek, want de bossen zijn niet zonder meer bereikbaar met eigen vervoer.
 9. Wat zijn jullie geldbronnen?
  Oasebos heeft naast de verkoop van participaties ook inkomsten uit donaties en sponsoring van particulieren en bedrijven.
 10. Kan ik op de kaart zien welk stukje mijn participatie is?
  Een participatie is onderdeel van een in zijn geheel aangekocht reservaat. Deze participaties kennen echter geen kadastrale verdeling, dat zou veel te veel kosten met zich meebrengen. Het is een symbolische verdeling. Elke participant heeft bijgedragen aan de aankoop van het geheel.
 11. De bossen El Salto, Copalchi en El Cerrito zijn terug te vinden op Google Earth en via het online Registro Nacional van Costa Rica.
 12. Is mijn participatie aftrekbaar bij de belasting?
  Omdat een participatie gezien wordt als vermogen, is deze niet aftrekbaar. Donaties aan Oasebos zijn wel aftrekbaar. Oasebos staat bij de belastingsdienst aangetekend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
 13. Als ik een participatie koop, moet ik later dan nog beheerskosten betalen?
  Op dit moment zijn er afspraken over de inrichting en het beheer van reservaten in Costa Rica. In principe hoeft u alleen de participatie aan te kopen om het oerwoud voor altijd te beschermen.
 14. We hebben een aanvraag ingediend bij de Costaricaanse bosbeschermingsorganisatie Fonafifo. Zij helpen bosbeheerders met een jaarlijks bedrag per hectare voor de instandhouding van het aangekochte bos. Met dit geld kunnen we de boswachters betalen en een beheerplan uitvoeren.
 15.  Fonafifo verkrijgt het geld voor dit fonds uit:
  a. De belasting in Costa Rica op fossiele brandstoffen
  b. Afdrachten van Costaricaanse waterwinbedrijven
  c. De verkoop van gecertificeerde CO2 credits
  d. Bijdragen van het wereldwijde Global Environment Facility waarin geld wordt gestort door afzonderlijke landen, de Verenigde Naties en de Wereld Bank.
 16. Wat gebeurt er met mijn stuk oerwoud / mijn participatie als ik er niet meer ben?
  Uw participatie is voor altijd. Uw familieleden erven de participatie. Op deze manier beschermt u blijvend natuur voor weinig geld.
 17. Verdien ik er wat mee?
  Nee, maar het aangekochte oerwoud behoudt zijn waarde. Het is een stuk onroerend goed.
 18. Hoe word ik op de hoogte gehouden van jullie activiteiten?
  Oasebos brengt een aantal keren per jaar een E-mail nieuwsbrief uit.
 19. Kan ik de statuten van de stichting inzien?
  Jazeker, Oasebos is een transparante stichting gevestigd bij de Kamer van Koophandel. De statuten kunt u ook  downloaden.