Nieuwsbrief september 2010

Nieuwsbrief september 2010

In deze Nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen:

Netwerk bijeenkomst een succes
Nog 5 hectares te koop in Copalchi
Verkenning van nieuw te verwerven bos
Het bestuur van Oasebos krijgt versterking
Jaarverslag 2009
Meer over het “Pad van de jaguar”
Gezocht: vrijwilliger(s) voor verschillende taken
Beleidsplan 2010 – 2015

Verslag netwerk bijeenkomst op 27 maart 2010

Op 27 maart j.l. organiseerde Oasebos een netwerkbijeenkomst in Driebergen voor haar participanten en donateurs. Naast ca. 25 deelnemers van Oasebos waren ook vertegenwoordigers van Rainforestconcern uit Engeland en Tropica Verde uit Duitsland aanwezig.

Opnieuw een plezierige ontmoeting met collega’s en hen die ons werk steunen. Na diverse presentaties van de verschilllende besturen, een discussie. Resultaten hiervan waren o.a. om jaarlijks een dergelijke bijeenkomst te organiseren, gebruik te maken van de sociale contacten van de huidige deelnemers aan Oasebos en hen ook in te schakelen bij promoties.

Wel, verderop in de nieuwsbrief vindt u de eerste oproepen.

Het complete verslag kunt u hier downloaden >>.

Tropica Verde

25 deelnemers, besturen Tropica Verde en Rainforest Concern waren aanwezig op 27 maart 2010

Copalchi is bijna verkocht

Op dit moment zijn 106 ha uitgegeven in participaties van de het in totaal 111 ha grote gebied. Over een periode van 5 jaar betekent dit dat we ongeveer 20 ha per jaar aan participaties hebben kunnen uitgeven.

Er zijn dus nog 5 hectares over. U moet er snel bij zijn! >>

Bereken uw CO2 uitstoot

Klik op de afbeelding en ga naar de CO2 meter

El Cerrito wordt de volgende aankoop

Een gebied van ca 600 ha dat grenst aan het wetland Caño Negro bij Los Chiles en dat Oasebos werd aangeboden voor mogelijke aankoop werd bezocht. Het gebied bleek voornamelijk te bestaan uit secundair bos met een geringe natuurwaarde. Besloten werd om daarom hiermee niet verder te gaan.

Verder werden nog twee gesprekken gevoerd met boseigenaren in de regio Maquenque. Hier kon geen overeenkomst verkregen worden over een redelijke prijs.

Vervolgens werd een ander en kleiner gebied van ca 66 ha, genaamd El Cerrito РCa̱o Tambor en grenzend aan een stuk bos in het bezit van het Duitse Tropica Verde bezocht.

Dit gebied bleek voornamelijk te bestaan uit primair bos met een hoge natuurwaarde en is daarom wel aangehouden voor verdere acties van Oasebos in 2010.

Inmiddels is dit gebied topografisch opgemeten en is een koopoptie opgesteld.

El Cerrito, naast de fica van Tropica Verde en 4 km van Copalchi

Locatie El Cerrito, klik op de afbeelding om een grote kaart te openen

Stichting Oasebos zoekt nieuwe secretaris

2010 kenmerkt zich door de nodige mutaties in het bestuur.

Ron Lamain, die zich medio 2009 aanmeldde moest toch weer verstek laten gaan, door drukke werkzaamheden in zijn nieuwe baan.

Hylke Sierksma heeft erg veel taken en dat is niet erg handig voor het geval hij mocht uitvallen. Dus gingen we eerst op zoek naar een penningmeester. Deze is mogelijk gevonden met de aanmelding van Emanuel da Costa. Hij heeft gewerkt als accountant en consultant bij PwC. Nu adviseert hij bedrijven op het gebied van MVO. Emanuel zal zich de komende maanden inwerken in zijn nieuwe taak bij Oasebos en dan op termijn deze functie van Hylke overnemen.

De termijn van 5 jaar van onze huidige secretaris, John Westdijk, loopt binnenkort af. Daarbij komt dat hij een tijdvragende studie heeft opgevat. Na al het enthousiasme en tijd die hij in Oasebos heeft gestoken wil hij er nu graag mee stoppen. Inmiddels heeft Jos Mandema zich aangemeld om John te vervangen. Jos werkt bij de Rijksgebouwendienst. Ook hij gaat zich de komende maanden inwerken. Beide heren zullen wij u later nader introduceren.

Hylke is verder verantwoordelijk voor de website en vult ook vaak alle redactionele zaken in. Ook deze taken willen we graag als back-up vervangen. Dus zijn we op zoek naar een technische webmaster en een redacteur. Zie hiervoor hieronder onder vrijwilligers.

John Westdijk

John Westdijk wil graag aftreden als secretaris.

Jaarverslag 2009

Het jaarverslag 2009 is dit maal breder van opstelling. Naast het gebruikelijke financiele gedeelte is ook verslag gedaan over de voortgang en acties in Costa Rica en in Nederland.

Omdat wij bezig zijn met een aanvraag voor het Keurmerk Goede Doelen kunnen we niet meer volstaan met de boekencontrôle door een kascommissie van de deelnemers, maar moeten we een accountantsverklaring hebben. VA Accountants te Ermelo voert deze controle uit. Als u deze nieuwsbrief leest, is de verklaring nog niet toegevoegd, maar volgt snel.

Lees hier het jaarverslag …>>

Jaarverslag Oasebos 2009

Meer over het “Pad van de jaguar”

Vorige keer schreven we over hoe de Panthera Foundation er naar streeft om het Pad van de Jaguar, een corridor voor deze grote “kat” tussen Mexico en Argentinië tot stand te brengen.

Het pad van de jaguar van Mexico tot Argentienie

Jaguars leven solitair en leggen vaak enorme afstanden af om een paringspartner te vinden. Ze verplaatsen zich ’s nachts. De meeste mensen zien ze dus nooit. Indianen legendes vertellen dat hun jagers eigenlijk jaguars waren en als ze terug kwamen uit de jungle hun gespikkelde huid weer aflegden.

Jaguars kunnen zich enorm goed aanpassen aan hun omgeving. Ook met mensen, die allerlei barrières voor hen opwerpen. Plantages, dorpen, wegen, enz. De jaguar trekt er omheen of doorheen. Met camera’s hebben ze zelfs waargenomen dat een jaguar het Panama kanaal overzwom.

We vonden een artikel in The New York Times, waarin Alan Rabinowitz, directeur van Panthera uitlegt hoe ze de Costaricaanse gemeenschap voorlichten om deze corridor tot stand te brengen. Er komen verder vele Costaricanen aan het woord en u vindt er ook een prachtige video over dit onderwerp.

Overigens heeft Hylke bij het bezoek aan het nieuwe gebied El Cerrito, opnieuw sporen gevonden van de jaguar. Verse voetprints.

Het artikel vindt u hier >>

De video alleen kunt u hier bekijken >>

Jaguar zwemt het Pananmakanaal over

Een jaguar op pad zwemt ook om een barrière te nemen

Jaguar

Oasebos zoekt dringend vrijwilligers

voor het technisch onderhoud van de site, webmaster >>

voor het vergaren en redigeren van teksten voor de nieuwsbrief, de website en andere social media, webredacteur >>

Edventure, een lokaal reisbureau in Costa Rica presenteert zich jaarlijks op de vakantiebeurs in Utrecht. Zij nodigen hierbij ook projecten uit Midden Amerika uit om deel te nemen. Daarom de volgende oproep:

voor het helpen opzetten en bemannen van een stand van Edventure op de vakantiebeurs (begin januari 2011) voor het geven van informatie over Oasebos en Maquenque. Aanmelden of informatie met het contactformulier >>

We hebben een groep op LinkedIn

Op Facebook hebben we ook een groep

Zie de presentaties op Slideshare

Op deze social media is Oasebos ook te vinden

Beleidsplan 2010 – 2015

Voor onze visie en plannen voor de komende 5 jaar. Hier kunt u het beleidsplan downloaden >>

Help ons groeien!

Doe zelf (nog eens) mee,

of stuur deze nieuwsbrief door aan uw relaties!

Klik hier, dan kunt een of meerdere relaties opgeven

U kunt ook zelf deze link naar de nieuwsbrief versturen: www.oasebos.nl/nwsbrf1008.html