Nieuwsbrief januari 2015

Nieuwjaarsgroet
Het nieuwe jaar is net begonnen. Een nieuwe start voor heel veel mensen, nieuwe voornemens, nieuwe ervaringen, maar niet voor onze bossen. Daarin blijft alles zoals het was. Geen enkele verandering, wel beweging, soms gedragen door de wind of veroorzaakt door dieren die zich in hun vertrouwde omgeving verplaatsen. Op zoek naar voedsel of een partner, zoals het altijd ging. Geen voornemens nodig, wel zo makkelijk. Mocht u aan die status nog een extra steentje willen bijdragen, graag. Zeker als we u daarmee al zo snel in dit nieuwe jaar helpen met het inlossen van een goed voornemen…Het bestuur van Oasebos wenst u een groen, gezond en gelukkig jaar toe.
200 ha in zicht
Oasebos staat weer voor een mooi en interessant jaar. Dit jaar wordt de aankoop van El Cerrito ook administratief afgerond. De helft van het aankoopbedrag is overgemaakt, alle procedures zijn doorlopen en het gebied staat gekoppeld aan Stichting Oasebos als toekomstig eigenaar. Het hoeft slechts nog door de rechter te worden vrijgegeven zodat de laatste betaling kan plaatsvinden. Daarmee komt echt de grens van 200 HA beschermd regenwoud in zicht!

 

 

Keurmerk Goede Doelen
Stichting Oasebos heeft al enkele jaren het keurmerk Goede Doelen. Dat is destijds specifiek in het leven geroepen voor kleinere organisaties als alternatief voor het CBF keurmerk dat in feite voor de grotere goede doelenorganisaties is. Op dit moment wordt hard gewerkt aan een nieuw validatiestelsel (keurmerk en o.a. gedragscode) waarin beide keurmerken zullen opgaan. Wij juichen dat toe en zullen als de nieuwe criteria bekend zijn, natuurlijk blijven aantonen dat wij ook dat hernieuwde keurmerk verdienen!

 

Bezoek zusterorganisatie Tropica Verde
Tweede helft januari reizen we af naar Duitsland om bij onze zusterorganisatie Tropica Verde, een kop koffie te gaan drinken. Tropica Verde is ook met diverse projecten actief in Costa Rica en bezit 85 HA aangrenzend aan onze 177 HA in het Maquenque gebied (El Cerrito en Copalchi). Wij delen met hen o.a. de kosten voor de beheerder Ulises Alemán Zelaya die dus als gezamenlijke opzichter voor ons beiden werkzaam is. Deze maand zal Ulises namens ons beiden een nieuwe watervaste camera ontvangen, we zijn nu al nieuwsgierig naar de nieuwe foto’s….

 

Nieuw bestuurslid stelt zich voor
Fons van Haelst is van huis uit (medisch) bioloog. In het dagelijks leven voert hij advies- en projectmanagement opdrachten uit voor overheid en bedrijfsleven. Van jongsaf aan heeft Fons een grote belangstelling voor de natuur. Hij is een fervent vogelaar en heeft vanuit die achtergrond in verschillende landen tropische regenwouden bezocht. De natuur in Costa Rica vindt hij schitterend en Fons kijkt ernaar uit om als bestuurslid (penningmeester) een steentje bij te dragen aan de bescherming ervan.

 

Verslag van Huite Zijlstra van het bezoek aan El Cerrito
In november verraste Huite, onze vertegenwoordiger in Costa Rica,  ons met een prachtige beschrijving van een tocht die hij naar “ons oerwoud” El cerrito heeft gemaakt met Hylke (ambassadeur Oasebos) en onze plaatselijke beheerder Ulises.
De tocht gaat per kano van de Rio San Juan langs de grens met Nicaragua, via o.a. uitgestrekte wetlands naar El Cerrito. De wetlands van de Lagunas Tambor vormen ongeveer 1500 ha. ongerept natuurgebied.
Een grote indruk maakt de enorme biodiversiteit in het gebied. Huite ziet heel veel verschillende bedreigde boomsoorten en er staan veel bloeiende Cativas van 35 – 40 m hoog: Pilon, Cebo, Roble coral, Sangrillo, Sura, Caobilla, Ceiba Gavilan, Guacimo, Sota caballo, de waterboom Pompoche en een palmsoort Yolillo. Daarnaast vele soorten reigers, roerdompen, aalscholvers, ijsvogels, groene ibissen, eenden, rallen, waterhoentjes plevieren, zwarte vleermuizen etc. In de wetlands kun je ook de bedreigde prehistorische Gaspar Atroctosteus Tropicus, tegenkomen. Hij heeft een luchtblaas die hij als long kan gebruiken en 4 buikvinnen die erg op pootjes lijken. Verder komt er bv de zeekoe Manati voor. Dit dier is het nationale symbool voor Costa Rica.
Ze varen naar een plek waar je toch met droge voeten aan land kunt stappen. Deze plek ligt in het reservaat van Tropical Verde, 100 m. van ons eigen gebied.
El Cerrito is heuvelachtig en ligt 120 m hoger dan wetlands. Het is primair oerwoud met een enorme diversiteit in de climaxfase dus is er veel concurrentie en weinig licht op de bodem. Op de tocht zien ze hier o.a. Almendro, Ojoche, Olla de mono, een overvloed aan vruchten en zaden en veel dieren als Manigordo, spinapen, brulapen, capucijnerapen en papegaaien.
Vergeet niet om naar de website te gaan om zelf de tocht mee te maken! www.oasebos.nl/locatie

 

Vijf vragen aan Toine Aarts, bestuurslid sins maart 2014

  1. Wat doe je in het dagelijkse leven?

In het dagelijks leven ben ik naast (stief)vader van 4 kinderen, hoofd van de afdeling Visdocumenten, regelgeving en controle bij Sportvisserij Nederland. Meer dan 600.000 mensen krijgen jaarlijks een VISpas om te mogen vissen. Daarnaast heb ik een reisbureau dat Costa Rica Vakantie heet en ik verzorg met veel plezier al een aantal jaren prachtige individuele maatwerk vakanties in Costa Rica. En in de vrije tijd die dan nog over is, vis ik graag vanuit mijn visbootje op de rivier. Heerlijk gespannen, ontspannen. Kijken of ik de natuur en het gedrag van snoekbaars dusdanig begrijp dat ik er enkele kan vangen.

  1. Wat verbind je met Oasebos?

Tsja, in 1991 kwam ik voor het eerst in Costa Rica, toen als student Biologie. Waar kan je beter terecht komen als bioloog in de dop? Ik was meteen verkocht. In 2003 kocht ik er, samen met enkele lokale vrienden uit Pozo Azul een klein huisje en sindsdien kom ik er ieder jaar. Het land is aardig veranderd in die 20 jaar. Het ontwikkelt tot een redelijk welvarend land. Er wordt goed op de natuur gepast maar groot geld is verleidelijk voor veel particuliere grondbezitters. Oasebos zorgt door aankoop dat oerwoud niet in handen komt van bijvoorbeeld grote landbouwbedrijven. Zo blijft het prachtige, groene, unieke oerwoud behouden met alle dieren en planten die daarin voorkomen. Een stukje van mijn hart ligt in Costa Rica en bij de prachtige natuur daar, dat moet behouden blijven!

  1. Waarom vind je natuurbeschermen zo belangrijk?

Een wat voor de hand liggend antwoord: zuurstof, enorme biodiversiteit = leven. De mensheid groeit in omvang, ruimte voor natuur wordt minder maar zonder natuur, bomen, oerwoud….geen leven.

  1. Wat is je lievelingsdier?

Ik ben gek op water en oerwoud. Voor water zeg ik de Roosterfish, voor het oerwoud zeg ik gewoon, de Brulaap. Als ik deze laatste hoor en zie, ben ik in Costa Rica. Ze zijn algemeen maar gewekt worden door hun gebrul vind ik een heerlijke ervaring, steeds weer!

  1. Aan wie geef je het stokje door en waarom?

Ik geef het stokje door aan onze voorzitter, Peter Mols. Hij trekt de Oasebos-kar met enthousiasme en ik denk dat het leuk is voor de nieuwsbrieflezers om hem wat beter leren kennen.

 

Nieuwe sponsoren
Een organisatie als Oasebos kan niet zonder. Hierbij danken wij Nicole Arendsen van Van Gelderen Advocaten in Maarssen die ons heeft geholpen bij het opstellen van de participatieovereenkomsten voor El Cerrito. Ook dank aan Martin Oomen van Cijferz Accountants te Culemborg voor hun advies inzake de fiscale behandeling van participaties en donaties. En als laatste dank aan Marcel Dekker van Izyx, die de hosting en mailaccounts gaan sponsoren. Top!

 

Dank

Een organisatie zoals Oasebos draait omdat mensen iets willen en omdat mensen iets willen doen; vrijwilligers. Wij danken Imke Nabben die de secretaris functie bekleedde en die nu een kindje verwacht, ook danken we Emanuel Da Costa voor zijn rol als penningmeester. Beiden heel veel dank voor jullie jarenlange inzet en betrokkenheid!
Ook danken we onze ambassadeurs, Hylke Sierksma en Arthur van der Linden voor hun steun, inzet en wijze woorden.
Als u ook iets wilt doen voor Oasebos, bel onze voorzitter Peter op 06-25332490 of stuur een bericht naar onze secretaris Marina via marina@oasebos.nl.