Nieuwsbrief juli 2015

In deze nieuwsbrief:

 • Ambitie
 • Oasebos groeit, hoe groot zijn we?
 • 5 vragen aan Peter Mols, voorzitter
 • Olifanten in Costa Rica
 • Actie in Wageningen
Ambitie
Schaalbaar, bescheiden, actief en in ontwikkeling; zo typeren we als bestuur graag de status van Oasebos. In het achterliggende half jaar hebben we met collega organisaties, participanten, onze ambassadeur(s) en binnen het bestuur, regelmatig gesproken over de schaalbaarheid en impact van Oasebos. Met 200 hectare beschermd regenwoud, doemt de vraag op wat ons volgende richtpunt moet zijn: meer of veel meer, en hoeveel meer dan? En hoe gaan we dat bereiken? Wat is daar voor nodig?De eerste stappen zijn gezet, diverse initiatieven zijn gestart, stap voor stap, meter voor meter. In de volgende nieuwsbrief delen we graag meer van onze ambitie en de weg er naar toe. Voor nu wensen wij u een heerlijke vakantieperiode!
Oasebos groeit, hoe groot zijn we?
Kengegevens Oasebos
Oasebos is in 2004 opgericht. We zijn nu 11 jaar later…Wat is nu de stand van zaken? Hieronder de ontwikkeling van Oasebos in een aantal kengegevens.Ontwikkeling van het aantal aangekochte participaties door participanten met bijbehorend aantal aangekochte hectaren:

aantal participaties aantal ha
2004 8 8,5
2005 26 29
2006 21 24
2007 9 22,5
2008 11 16,5
2009 7 18
2010 11 11,5
2011 2 3,5
2012 5 7
2013 2 2
2014 3 7
2015 (t/m juni) 4 6
Totaal 109 155,5

In de periode 2004 – 2015 zijn drie gebieden in Costa Rica aangekocht.

 • El Salto (18,9 ha), aankoop in 2004;
 • Copalchi (111 ha), aankoop in 2006;
 • El Cerrito (65,6 ha), definitieve afronding van de aankoop in 2015.

Totaal bezit is 195,5 hectaren. El Salto en Copalchi zijn volledig als participaties uitgegeven. Op dit moment worden nieuwe participaties uit het gebied El Cerrito verstrekt. In El Cerrito zijn nog 40 hectaren beschikbaar om uit te geven als participaties.

De aankoopwaarde van de drie gebieden samen is ruim €164.000. Na het afronden van de laatste betaling voor de aankoop van El Cerrito begin dit jaar, heeft Oasebos op dit moment ongeveer €15.000 in kas.

In de volgende Nieuwsbrief zullen kencijfers uit het jaarverslag 2014 opgenomen worden (nu onderhanden).

5 vragen aan Peter Mols, voorzitter Stichting Oasebos

 1. Wat doe je in het dagelijkse leven?

Ik ben directeur van de Stichting SIVI, een kennis en adviescentrum voor de verzekeringsbranche. Wij onderzoeken mogelijkheden om de kosten te verlagen in de keten van consument, intermediair en verzekeraar.

 1. Wat verbindt je met Oasebos?

Mijn groene hart zoals ik dat noem. Als ik in een regenwoud sta heb ik het gevoel dat ik thuis kom. Dan voel ik me prettig; vrij en vrolijk. Als een kind in een speelgoedwinkel eigenlijk. Mijn eerste kennismaking met regenwouden lag in Costa Rica en ook al heb ik daarna vele landen bezocht, tja, die eerste liefde…

 1. Waarom vind je natuurbescherming zo belangrijk?

Ik was begin van dit jaar in San Francisco, volgde een programma waar de nieuwste ontwikkelingen werden gepresenteerd op tal van technologische gebieden zoals: energie, kunstmatige intelligentie, robotics, 3-D printing, zelfrijdende auto’s, etc. Een indrukwekkende, verbijsterend inspirerende en verrijkende ervaring. Ook de wereldproblematieken passeerden de revue waaronder de trieste verstrekkende afname van de biodiversiteit. In onze wereld lijkt verandering de enige constante, en in mijn werk kijk ik ook altijd naar hoe een organisatie beter kan werken, beter kan presteren; kortom zich kan ontwikkelen. Ik ben er van overtuigd dat de mens de natuur niet kan of hoeft te verbeteren. We moeten gewoon zuinig zijn op de unieke samenhang en de complexiteit van ecosystemen. Dat is waar Oasebos voor staat, we kopen regenwoud, beschermen het, en doen er verder helemaal niets mee. Geen verandering. En ook al kost dat veel tijd en is het hard werken, het is het waard!

 1. Wat is je lievelingsdier?

Kikkers, pijlgifkikkers om precies te zijn, en dan in het bijzonder de Oophaga soorten uit Costa Rica/Panama, en dan specifiek de Oophaga granulifera. Prachtig beestje, bijzonder gedrag.


Wat gaaf trouwens dat er net een nieuwe glaskikkersoort in Costa Rica is ontdekt! Die haalde de voorpagina’s omdat hij eruit ziet als Kermit de Kikker….

 1. Aan wie geef je het stokje door en waarom?

Arthur van der Linden, de oprichter van Oasebos, nu ambassadeur die zich nog steeds met veel bezieling voor Oasebos inzet.

Olifanten in Costa Rica
Wist u dat er in Costa Rica kevers voorkomen die 12 centimeter groot kunnen worden? Het gaat hier om de Megasoma elephas of olifantkever. Deze mooie kever heeft schilden die bedekt zijn met microscopisch kleine okerkleurige haartjes. De mannetjes en de vrouwtjes onderscheiden zich door het feit dat het mannetje over een zogenaamde hoorn beschikt zoals een neushoornkever.
Jong mannetje (foto uit privé collectie Emmy Herwijnen)Actie in Wageningen
Wat heerlijk om te merken dat en weer van alles gebeurt rondom Oasebos. Een voorbeeld hiervan is de inzet van Arthur vd Linden, de oprichter van Oasebos. Maandenlang is op De Openbare Basisschool Nijenoord te Wageningen aandacht besteed aan regenwouden in het algemeen en Oasebos in het bijzonder. Arthur heeft lessen gegeven, is door 120 kinderen o.a. bevraagd over de panters in de Costaricaanse wouden, en werd ook nog toegezongen. Daarbij is er door de kinderen geld ingezameld voor Oasebos. In totaal € 413! In de 4 klassen hangen nu onze certificaten aan de muur. Een mooie actie!