Aankoop is duurzame bescherming

adres Oasebos

Copyright

Oasebos is een stichting ten algemene nutte. Schenkingen, erfstellingen en legaten vallen daardoor in een gunstig belastingtarief. Nadere informatie kunt u opvragen bij ons of uw notaris.

Oasebos is door de belastingdienst goedgekeurd
 
Online doneren
 
Marina Karsten, beestuurslid-webmaster
Marina Karsten, bestuurslid-webmaster
Emmy Herwijnen, bestuurslid
 
 
 
 
 
Groene gifkikker 
Een groene gifkikker
 
Roodoog kikker 
De roodoog kikker 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Long-tailed Sylph, een van de vele kolibries
Een van de vele kolibries 

 

Toekan

Een toekan gespot door Ulises in El Cerrito

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

De jaguar liep hier ook.

 

 

Ga naar de homepage
Koop uw eigen jungle!
Zend deze nieuwsbrief naar een relatie

 Als u dit niet kunt lezen klik dan hier

  Beste !*FIRSTNAME*! !*LASTNAME*!,

 

In dit nummer:

Nieuwsbrief

 

>> Nieuw bestuur Stichting Oasebos

 

augustus 2014

 

>> Beleidsplan 2010-2015 herzien

   
 

>> Aankoop proces El Cerrito

   
 

>> Nieuwe website

   
 

>> 5 Vragen aan........

   
 

>> Samenvatting reisverslag Hylke

   

 

Nieuw bestuur

Geen krijsende groene ara´s of (pijlgif)kikkers in een kruiwagen. Het bestuur is weer compleet, beweegt gezamenlijk in dezelfde richting en treedt de toekomst tegemoet zonder lawaai.

Met bescheidenheid, gepaste trots en ambitie zijn we inmiddels een aantal vergaderingen verder en worden de eerste resultaten van die samenwerking zichtbaar. Een nieuwe website, een nieuwsbrief, de jaarcijfers over 2012 en 2013; vernieuwing, verantwoording en wat achterstallig onderhoud. Zo laten de achterliggende maanden zich prima duiden. En graag kijken we vooruit. Bijvoorbeeld naar de verkoop van het aangewezen stuk woud El Cerrito aan nieuwe donateurs. Daarnaast speuren we ook alvast voorzichtig naar een volgend stuk primair woud. Maar ook en vooral willen we onze banden met donateurs, sponsoren en andere sympathisanten verder aanhalen. Stap voor stap. De bestuursleden die die nieuwe stappen willen zetten, stellen zich graag aan u voor. Kijk eens op de website www.oasebos.nl voor hun motivatie.

Marina, Imke, Emmy, Toine, Emanuel en Peter

 

Peter Mols nieuwe voorzitter Oasebos

Peter Mols nieuwe voorzitter
Toine Aarts, bestuurslid
Toine Aarts, bestuurslid

 

Beleidsplan 2010 — 2015, terugblik en vooruitkijken

Het huidige beleidsplan dateert al weer van enkele jaren terug. Tijd dus om te evalueren en aan nieuwe plannen te gaan werken! Eerst een terugblik op wat er is gerealiseerd. De belangrijkste doelstellingen van 2010-2015 en de resultaten:

  • Doel: Oasebos streeft ernaar om in 2015 tenminste 250 ha te bezitten (inmiddels hebben we 200 ha)
  • Doel: één beherend toezichthouder voor de gebieden (gerealiseerd)
  • Doel: aankoop en beheer van gronden zoveel mogelijk in aaneengesloten gebieden realiseren (met El Cerrito een eerste verdere stap gerealiseerd)
  • Doel: Oasebos stelt richtlijnen op ten aanzien van het zoeken naar een waardevol bosgebied, de controle van het eigendom, de onderhandeling, de aankoop, de registratie en de controle daarvan (aanpak en procedure vastgelegd)

Onze nieuwe plannen zullen we in 2015 met iedereen gaan delen. Wordt vervolgd dus....

 
Ulises Aleman met Boa Constrictor
Ulises Aleman, onze beheerder van Copalchi en El Cerrito met een grote Boa Constrictor. In Costa Rica leven zo'n 130 verschillende slangen.

 

Aankoop proces El Cerrito

In het derde kwartaal van dit jaar verwachten we eindelijk en feitelijk het gebied El Cerrito in eigendom te krijgen. Een kort verslag van de status en het vervolg.

De eigenaar Alexander Martinez, had dit bos gekregen van een oom, maar het was nooit op zijn naam ingeschreven in het “Registro Nacional”. Dan moet je een ingewikkeld proces in, dat nu al ruim twee jaar loopt. Opmeten, getuigen verklaringen en goedkeuring van de buren. Op dit laatste liepen we forse vertraging op. Een buurman betwistte 500 m2. Alexander heeft dit geschikt door hem dit gebied te schenken. Dus opnieuw opmeten. De nieuwe “plano” — plattegrond is einde vorig jaar met goedkeuring van alle instanties geregistreerd in het kadaster. Maar dat is nog geen bewijs dat het zijn eigendom is. Dit hele proces loopt bij een agrarische rechter en die moet nu nog met alle belanghebbenden een bezoek aan het veld brengen.

Dit bezoek zou eind juli plaatsvinden. Het is echter al weer en maand uitgesteld. Een bezoek is op dit moment tijdens het regenseizoen geen sinecure. Eerst een tocht met de vierwiel-drive naar een modderpad, alwaar de voertuigen niet meer verder kunnen. Daarna zo’n 6 kilometer lopen, door modder en over omgevallen bomen. Dus deze rechter heeft niet zo’n haast, maar de weg is geplaveid naar een koop waardoor het gebied straks volledig ons eigendom is.

 

Dit noemen ze een pad

Dit is zo'n pad waar de rechter overheen moet op weg naar El Cerrito

 

Nieuwe website

Na bijna 10 jaar vonden we dat het tijd werd voor een vernieuwing van onze website. De veranderingen in websiteland gaan zo enorm snel, dat het zinnig is om zo nu en dan de site te moderniseren zowel wat betreft techniek lay-out als inhoud. Communicatie bureau De Lynx uit Wageningen heeft ons aangeboden om in het kader van hun visie op MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) de site gratis voor ons opnieuw te bouwen. En daar zijn wij zeer blij mee en dankbaar voor! Zij hebben de site gebouwd en we hebben geprobeerd de inhoud van de vorige website zo samen te vatten en te groeperen dat er een nieuwe website kon ontstaan die helderder leesbaar zou zijn. De website willen we graag actueel houden en gaan we dus regelmatig aanpassen. Heeft u opmerkingen of suggesties? Laat het ons weten!

Naar de website van Oasebos >>

 

De nieuwe website

LinkedIn
Facebook
Slideshare
YouTube

 

5 Vragen aan........

In de komende nieuwsbrieven gaan we telkens vijf vragen stellen aan een donateur, bestuurslid, sponsor of andere belanghebbende. Emmy Herwijnen bijt de spits af:

1. Wat doe je in het dagelijkse leven? In het dagelijks lever werk ik bij de GGD Rotterdam-Rijnmond als managementassistente.

2.Wat verbindt je met Oasebos? Ik voel mij thuis bij Oasebos, omdat de stichting land aankoopt in Costa Rica. Ik ben enige jaren geleden naar Costa Rica op vakantie geweest en vond het een prachtig land met op elke hoek van de straat natuur. Sindsdien heb ik een zwak voor Costa Rica.

3. Waarom vind je natuur en natuur beschermen belangrijk? Natuurbescherming is voor mij erg belangrijk, omdat simpelweg de natuur zo mooi is. Alles zit precies zo in elkaar als het zou moeten en dan hebben wij het nog niet over de kleuren en gedragingen van de diverse diersoorten. Echt prachtig. Wat ook meespeelt is dat er misschien in de natuur nog middelen te vinden zijn die voor ons mensen van belang kunnen zijn om ziekten te genezen. De wetenschap doet nog regelmatig nieuwe ontdekkingen.

4. Wat is je lievelingsdier of –plant? Mmm, dit is de moeilijkste vraag uit het rijtje. Ik vind erg veel dieren leuk en of mooi, hetzij om het uiterlijk of het gedrag. Maar ik ben en blijf een kattenmens, dus de wilde katten hebben een speciaal plekje in mijn hart. Costa Rica is gezegend met 5 wilde kattensoorten, dus wat dat betreft kan ik mijn hart ophalen.

5. Aan wie geef je het stokje door en waarom? Ik geef het stokje door aan Imke, omdat ik best wel benieuwd ben wat haar lievelingsdier is. Dit zijn namelijk vragen die in een vergadering van het bestuur niet snel ter sprake komen.

 

Jaguar
Jaguar
Ocelot
Ocelot
Tigrillo
Tigrillo

 


 

Samenvatting Reisverslag Hylke

Zoals jaarlijks gebruikelijk heeft Hylke weer een reis naar Costa Rica gemaakt, de contacten met onze mensen daar weer aangehaald en enkele bossen van Oasebos bezocht, samen met de opzichters Ulises Aleman en Carlos Mendez. Hoewel het weer in Costa Rica wat van slag is, net als in Nederland, is de gastvrijheid als vanouds. Hartelijke ontvangsten en verwennerij met lokale keuken behoren tot de standaard sociale omgang.

In El Salto heeft de plaatselijke politie gepatrouilleerd om de stroperij onder controle te krijgen. Er zijn sporen gevonden en de stropers zijn bekend zodat we ze nu beter in de gaten kunnen houden. Verder gaat hier alles naar behoren.

Het bezoek aan El Cerrito was uitgebreid: “We hebben heel El Cerrito doorkruist van zuid naar noord en weer terug. De ene keer over een “carril”, de scheiding tussen het land van de ene en de andere eigenaar. Door beekjes en dwars door de begroeiing. Geweldig mooi!” Onderweg hebben ze sporen van diverse dieren gezien, zoals de “Danta” of Tapir en een katachtige en ontmoetingen gehad met Spinapen, Koningsgier, Harpij en slangen.

Voor een volledig verslag van Hylke kijk op onze website reisverslag hylke sierksma 2014/ >>

 

Een uil in El Cerrito
 

 

Help ons groeien

Doe zelf mee,
of stuur deze nieuwsbrief door aan uw relaties!
Klik hier, dan kunt u een of meerdere relaties opgeven

U kunt ook zelf deze link naar de nieuwsbrief versturen: http://oasebos.nl/nwsbrf1405/nwsbrf1407.html

 
Koop nu!

Doe mee om  het oerwoud te redden!


 

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen stuur dan een e-mail naar info@oasebos.nl >>

Wilt u reageren op deze nieuwsbrief, of heeft u andere opmerkingen of suggesties, stuur dan een e-mail naar info@oasebos.nl >>

Heeft u deze nieuwsbrief van een relatie ontvangen en u wilt de volgende nieuwsbrieven ook ontvangen vul dan even het contact formulier in >>

Aankoop is duurzame bescherming