Copalchi

111 hectare door Oasebos aangekocht en door onze participanten gefinancierd!

De eerste keuze in het Maquequegebied  is gevallen op het gebied Copalchi. Dit gebied, ruim 111 ha oerwoud in het oostelijke deel van Maquenque, is in december 2007 door Oasebos aangekocht.

Copalchi ligt vlakbij de samenkomst van de Rio Torro in de Rio Sarapiqui. Bij de ingang van dit bos ligt een klein plaatsje: La Union del Torro en even verder ligt ook een lagere school die Copalchi heet. Het laatste deel van de weg is het grootste deel van het jaar onbegaanbaar en daar heb je “sneeuwkettingen” nodig. Er zijn bij dit bos geen voorzieningen, dus je moet alles meenemen.

Het was de helft van een “finca” van boeren, die zelf vlak bij San Jos√© wonen. Op het weidegebied dat zij hielden hadden zij oorspronkelijk vee voor vermesten, maar nu wordt er “yuca” verbouwd. Dit is wat wij in Nederland casave noemen en wordt veel ge-exporteerd door Costa Rica naar de Cubanen in de Verenigde Staten. Voor hen is het gelijk aan de aardappel voor ons.

Copalchi is medio december 2010 volledig gefinancierd door participanten.

Vernoemd naar het meer
Aan de oostzijde loopt het riviertje Ca√Īo Copalchi dat het meertje Copalchi van water voorziet. Deze “laguna” ligt direct noordelijk van ons bos. Wij noemen het aangekochte gebied daarom Copalchi.

oude almendroAmanadel boom         Groene Ara of Soldaten Ara, Lapa Verde (CR), Great Green Macaw Groene Ara

Dieren in het primair bos
Het bos is grotendeels primair bos, waarin o.a. veel amandelbomen groeien. De voedsel- en nestboom van de Groene Ara. We hebben ook enkele paren waargenomen. Maar ook drie apensoorten: de capucijner aap, de spinaap en de brulaap. Verder hebben we sporen gevonden van de tapir (danta), jaguar, ocelot (manigordo), gordeldier (armadillo) en tal van vogels gehoord en gezien.

Beheer Copalchi
Copalchi wordt omringd door andere bossen. De bereikbaarheid is uiterst moeilijk. Bij regen zijn de wegen alleen met een vierwiel aangedreven auto met kettingen om de banden bereikbaar. En het regent er bijna dagelijks in dit laagland regenwoud. Het beheer wordt uitgevoerd door Ulises Alem√°n, die maandelijks een monitoring bezoek doet.

Copalchi is inmiddels geheel gefinancierd door participanten.

 

ocelot Ocelot

 

armadillo Gordeldier

TapirTapir