El Cerrito

Oasebos heeft onlangs 66 hectare kunnen kopen!  Voor dit bos kunnen nog wel participaties worden uitgegeven.

De prijs voor participatie in El Cerrito is € 1.450,- voor een hele hectare. U kunt natuurlijk ook deelnemen voor 10 m² want alle kleine beetjes helpen.

Wacht dus niet! Meldt u hier aan of kijk onder  meedoen en reserveer uw participatie! Wij kunnen uw steun goed gebruiken.

In 2009 heeft Stichting Oasebos El Cerrito al bezocht. Dit oerwoud van 66 ha aan de caño Tamborcito, ligt 4 km noordoostelijk van Copalchi.  Dit oerbos El Cerrito hebben wij onlangs kunnen kopen. Het is inmiddels opgemeten en is officieel geregistreerd.

El Cerrito is nog moeilijker bereikbaar dan Copalchi. Ondanks dat het hemelsbreed maar op 4 km ligt moet je enkele uren omrijden om dit bos te bereiken. De laatste 6 km moet je lopen over het terrein van de buurman. Ook hier zijn geen voorzieningen om gasten te ontvangen. De enige optie om dit te bezoeken is met Ulises of met een andere gids, zoals de voormalige eigenaar Alexander Martinez, die ook een bed & breakfast heeft in Sarapiqui. Zorg wel dat je laarzen meeneemt en voldoende water.

 

IKON-21850 El Cerrito ElCerritogroot

 

 

 

 

 

 

 

Hieronder kunt u ook de stratenkaart en het terrein bekijken en als u op de link klikt gaat u naar Google Maps en kunt u inzoomen bij elk project.


Projecten van Sticting Oasebos weergeven op een grotere kaart

Waar ligt El Cerrito

El Cerrito ligt ook in het noordoosten van het Maquenque gebied, ongeveer 4 km noordwestelijk van Copalchi. Het ligt op een heuveltje. Vandaar de naam en het heeft hierdoor een geheel ander klimaat dan Copalchi. Het is een net als Copalchi onderdeel van het internationaal erkende wetlandgebied.
Zie www.Ramsar.org

Het bos wordt aan twee zijden begrensd door beekjes. Aan de westzijde Caño Tamborcito en aan de oostzijde Caño Negro. Deze beekjes voeden het meertje (lagune) Tambor, dat iets noordelijk ligt.

Waarom El Cerrito

Oasebos heeft o.a. voor dit bos gekozen omdat het aansluit bij een bos dat beschermd wordt door onze collega’s uit Duitsland van Tropica Verde. El Cerrito heeft een omvang van ruim 66 hectares. Samen met het bos van Tropica Verde een aaneengesloten gebied van zo´n 180 hectares.

Primair oerwoud

Het bos is een bijna ondoordringbaar primair oerwoud. Het is onaangetast en er zijn amper wegen naar toe.

PavoJaguar4cararalaparoja

Zwarte Guan             Jaguar                      Carara lapa roja – Rode Ara

Dieren in het bos

Er komen jaguars voor en natuurlijk ara’s, zowel de groene als de rode. Maar ook een “Pavo Negra” of Zwarte Guan (Chamaepetes unicolor), een grote zwarte vogel, die vaak door dit soort bossen scharrelt.

Bescherming goed geregeld

Samen met Tropica Verde heeft Oasebos een contract met het Centro Científico Tropical gemaakt waarin geregeld is dat Ulises Alemán Zelaya maandelijks deze bossen bezoekt en verder ook Copalchi. Hij controleert op stropers en andere ongeregeldheden. Inventariseert de dieren en bomen die hij tegenkomt. Ulisis werkt al jaren in de regio en heeft o.a. de Groene Ara geïnventariseerd. Zie dit filmpje bij “clips op YouTube“.