El Salto

cascada   Kolibri-001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerste 18,9 hectare in 2004 aangekocht door Oasebos

In 2004 heeft Oasebos met behulp van participanten een eerste stuk van 18,9 hectare aangekocht voor de bescherming van het hele gebied Cataratas del Salto el Calvo. Het aangekochte perceel ligt aan de ingang van het stroomgebied van de Rio Zapotal. De waterval is het leefgebied van de zeldzame otter, kolibri´s en pijlgifkikkers. Verder brulapen, capucijnerapen, leguanen, talloze vogels en mogelijk zelfs een poema. Er komen orchideeën voor die nergens anders groeien. Verder groeien hier cactussen in de bomen.

overzichtskaart2_klWaar ligt “El Salto”

Het El Saltogebied ligt op het schiereiland Nicoya in de provincie Guanacaste. Het ligt aan de noordwestzijde van Costa Rica. Het heeft een overwegend droog tropisch klimaat, in tegenstelling tot andere delen van Costa Rica. Het is er zes maanden droog tot zeer droog en de andere zes maanden valt er regelmatig regen en dat kan ook veel worden (5.000 mm).

Dit schiereiland heeft de grootste ontwikkelingen op het gebied van toerisme. Er is inmiddels een eigen vliegveld waar internationale charters landen. Elk jaar komen er weer nieuwe hotelresorts en andere voorzieningen bij. Al deze ontwikkelingen zijn prima voor de werkgelegenheid maar vormen een bedreiging voor de natuur. Meer informatie over deze provincie Guanacaste  www.Guanacastecostarica.com.

Waarom“El Salto”

Ons gebied El Salto is een deel van Cataratas del Salto el Calvo.  Het woud is 180 ha groot met een paradijselijk watervallencomplex. Dit gebied is uniek, omdat er een ander miniklimaat heerst. De rivier en de waterval zorgt ervoor dat er het gehele jaar voldoende water is. De bomen blijven groen en veel dieren komen naar deze plek om te drinken en voedsel te zoeken. Het is een oerwoud vol bedreigde diersoorten zoals otters, poema’s, kolibri’s en pijlgifkikkers. Ook komen er orchideën voor die nergens anders groeien.

Een uitvoerige beschrijving van de dieren die in Cataratas del Salto el Calvo leven vindt u op de site www.nicoyapeninsula.com

Kortom een zeldzaam stukje natuur dat nu goed beschermd is!

Beheer “El Salto”

Het beheer van El Salto wordt uitgevoerd door Carlos Gonzalez Vega. Hij gaat bijna dagelijks naar onze en zijn eigen bossen bij deze watervallen om in de gaten te houden of er geen stropers komen, of vee van de buren het terrein op loopt en beschadigt. Zie bij onze beheerders.  Samen met het MINAE van de regio en CACH – een coöperatie van de boeren rond Hojancha – wordt er gezorgd dat de natuur hier niet bewust of onbewust wordt aangetast