Deelnemers vertellen

Een aantal van onze deelnemers vertelde graag hun motief.

De heer en mevrouw Smits De familie Smits gaf hun drie kinderen ieder een halve hectare

De familie Smits (participanten van Copalchi) zijn in juli/augustus 2012 in het Maquenque gebied geweest. Zij hebben zo’n 15 dagen een groot stuk van Costa Rica doorkruist en verbleven 3 dagen in Boca Tapada bij onze vrienden van de Maquenque Eco-Lodge. Zij schreven een mooi reisverslag. Zie Reisverslag familie Smits.

 

Gooferskl Michiel Goofers

Westerproject Consultancy nam samen met Ekolight en Fair Sales het initiatief om energiebesparende adapters voor TL verlichting in de markt te zetten onder de naam Energie Besparen Doen Wij Zo. Om de positieve invloed van energiebesparing op natuurbehoud te benadrukken sloot hij een overeenkomst af met Oasebos waarbij voor elk verkocht product een bedrag opzij gezet wordt voor de aankoop van 1m2 oerbos. Op de foto wordt het contract getekend met Ab van Ittersum (voorzitter Oasebos  2008 – 2012) en Michiel Goofers. www.energiebesparendoenwijzo.nl

 

microsoftgr Rick Grindley van Microsoft kreeg 1 ha. kado

Libridis – België vierde 10 jaar samenwerking met Microsoft Press. Voor deze gelegeheid kozen ze voor een toepasselijk kado – 1 ha. Oasebos in Copalchi. Op de foto geeft Hans Scherlippens, directeur van Libridis een groot certificaat van Oasebos aan Rick Grindley. Een en ander is gerealiseerd door Fair Sales. www.fairsales.nl

 

 

 VTI-ZandhovenLeerlingen van VTI – Zandhoven België, haalden met een actie ruim een halve hectare op

23 leerlingen (klas B4-Houtbewerking) van het Vrij Technisch Instituut te Zandhoven in België hebben vorig jaar kunstwerkjes gemaakt van hout en die geveild. Het doel was om hiermee een stuk oerwoud van Oasebos te helpen beschermen. Dat is hen goed gelukt! Ze hebben met €627  6.600 m2 bos voorgoed van de ondergang gered. Bedankt Christoph, Jef, Jens B., Jens O., Jens S., Jente, Johan, Kenny, Kevin, Kristof, Lennert, Nelson, Nico, Roy, Sacha, Sebastiaan, Steven, Stijn, Tim, Tom, Yannick vE., Yannick vK. en Yves. Dank ook aan de leraren Eric Eeman en Pepijn Peers, die dit initiatief georganiseerd hebben. Inmiddels heeft een deel van deze groep vrijwilligerswerk in Costa Rica gedaan voor het redden van de schildpadden vlak bij de regio van Maquenque. Ze kennen nu de echte schoonheid van de natuur daar. Op 25 april jl. mochten wij in hun school de cheque in ontvangst nemen. www.vtizan.be

ElstgeestVP Joris Elstgeest sponsort jaarlijks

Elstgeest Potplanten (www.elstgeest.nl) ontwikkelde een nieuwe huisstijl. Voor de introductie namen ze zich voor om 10% van de omzet tijdens een plantenbeurs te bestemmen voor Oasebos. Als leverancier van potplanten die hun herkomst hebben in het regenwoud, ondersteunen ze het initiatief van Oasebos van harte. Deze actie leidde tot een participatie van 5 hectare en een voornemen van Floris Elstgeest om ieder jaar geld te bestemmen voor Oasebos. www.elstgeest.nl

 

 

Robin en Arthur van der Linden Robin Patricio van der Linden, kreeg een 1 ha. van zijn vader

Papa is de oprichter van Oasebos. Dat klinkt heel belangrijk. Ik hou veel van dieren en ben een beetje bezorgd om de natuur. Mensen maken zoveel troep. Groetjes’, Robin.

 

 

Floris Verhagen Floris Verhagen doneert 5 jaar lang en heeft Copalchi bezocht

Ik heb een liefde voor het reizen door Zuid- en Midden-Amerika. Daar zie ik hoe de bossen onder druk staan.

In Ecuador werkte ik een tijdje als vrijwilliger in een afgelegen nevelwoud. Gewapende bewakers in uitzichttorens bewaakten ons daar letterlijk tegen de houtmaffia, die het hout liever komen kappen. Voor mij dus reden om een steentje bij te dragen en een hectare in Costa Rica te kopen. Eind 2007 ben ik zelf gaan kijken en heb Colpachi en het Maquenque gebied bezocht.

 

Wouter Boer Wouter Boer, was een van de eerste participanten

Als één van de eersten werd ik participant bij Oasebos.

Aangezien ik als sociaal raadsman werk werd mij gevraagd de particpatie overeenkomst op zijn juridische meritus te bekijken en hierover mee te denken. De inhoud van de stukken overtuigde mij zo dat ik ook mee wilde doen.

Als voormalig tropische bosbouwer spreekt Oasebos mij zeer aan; het behoud van een stuk oerbos, maar ook de werkwijze van de stichting die wezenlijk anders is dan van andere organisaties. Het ingelegde geld wordt daadwerkelijk gebruikt waarvoor het bedoeld is.

Judith EvenaarJudith Evenaar vindt het belangrijk dat er plekken zijn waar de natuur haar gang kan gaan

Eigenaar Casa Foresta:

Ik doe mee met Stichting Oasebos omdat ik het belangrijk vind dat er plekken zijn waar de natuur haar gang kan gaan. Simpel omdat de betoverende schoonheid van oerwoud een bron is van geluk.

Het project spreekt me vooral aan omdat ik verbondenheid in de wereld heel belangrijk vind. Zorg hebben voor een stukje oerwoud in Costa Rica helpt daarbij. Het zou leuk zijn als er ook Oasebossen komen in bijv. China en Canada!

PeterFeil2Peter Feil, heeft al zes hectares, hij is gefascineerd door het regenwoud

Hallo, ik ben gefascineerd door regenwoud en dan vooral door de uitbundige flora. Deze paradijselijke gebieden worden ernstig bedreigd door houtkap. Ik ben in Costa Rica geweest en ik ken de manier waarop men daar reservaten beheert. Gelukkig zijn er van die mooie reservaten in Costa Rica, waar ik van heb genoten.

Toen ik hoorde van dit initiatief dacht ik: mooi, simpel en charming! De methode spreekt me aan, daarom doe ik mee met zes hectares. Ik hoop dat mijn besluit veel navolging zal vinden.

 

Lion van der LindenLion van der Linden, kreeg 1 hectare van zijn peetoom

De peetoom van mijn moeder heeft van mij meteen een bosbeschermer gemaakt. Als zoon van natuurliefhebbers zal ik nog vaak het bos in gestuurd worden en daar de liefde voor het leven en de natuur ontdekken.”

 

 

 

Carmen JansenCarmen Jansen, gaf een goed gevoel om life te horen van de initiatiefnemers hoe het in Costa Rica werkt

Communicatieadviseur Biologie, Universiteit Utrecht: ‘Wat mij aanspreekt in Oasebos is dat je heel concreet en heel direct kunt bijdragen aan natuurbescherming.

Je kunt letterlijk zien waar je geld heen gaat. De lijnen zijn heel kort. Dat vind ik erg belangrijk. Er worden geen onnodige kosten gemaakt voor overhead-zaken bijvoorbeeld. Ik heb ook life van de oprichters kunnen horen hoe mooi en bijzonder het gebied is en hoe betrokken de mensen in Costa Rica zelf zijn.Het geeft gewoon een erg goed gevoel om hier in te participeren!

 

Vincent DelamarreVincent Delemarre – Videm, doet jaarlijks mee met 1 hectare, omdat de organisatie volkomen transparant is.

Freelance wetenschapsjournalist,. www.videm.nl: ‘De laatste stukken regenwoud op deze wereld moeten we behouden. Als ze verdwijnen, zijn ze voor altijd weg. En El Salto is wel heel bijzonder. De otterkolonie bij de waterval. De jaguar die het gebied af en toe aandoet. Zelfs cactussen naast woudreuzen! Veel over de natuur is nog niet eens bekend. De manier waarop Oasebos het gebied beschermt, is minstens zo bijzonder. Neem de aansluiting op de andere reservaten in de buurt. Of de goede afspraken met de lokale bevolking over het beheer. De organisatie is volledig transparant. Er is eerlijk onderhandeld over de prijs van het bos en er gaat geen cent verloren. Een betere investering in het behoud van een uniek stukje van onze wereld kan ik me niet voorstellen.”

 

Hans van AlebeekHans van Alebeek, Oasebos is één van de vele projecten die daadwerkelijk het verschil maken

“Als organisatie adviseur (Alebeek Advies) ben ik altijd bezig met het verbeteren van bedrijfsvoering en management. Vanuit een diepgewortelde behoefte om ‘het verschil te willen maken’, zorg ik naast mijn werk voor manieren om die behoefte te realiseren. Ik ondersteun Oasebos omdat het één van de vele projecten betreft dat daadwerkelijk het verschil maakt.

 

 

Jeroen van HerkJeroen van Herk – LINKit Consult, doet graag een bijdrage voor het behoud van een uniek ecosysteem

Consultant/eigenaar LINkit Consult: “LINKit Consult heeft inmiddels 2 x 0,5 ha oerwoud gekocht en is van plan om nog meer te gaan kopen. Om een bijdrage te leveren aan het in stand houden van een van de wereld verdwijnend en bijzonder ecosysteem. Ik doe dit, omdat ik hiermee een bijdrage, in vierkante meters, lever en omdat de directe en lokale aanpak van Oasebos me aanspreekt.” www.linkitconsult.nl

 

 

Floris van Oorschot Floris van Oorschot, kreeg een halve hectare kado

Hallo ik ben Floris. Ik ben nog niet zo héél oud, maar ik doe toch al mee aan Oasebos, met een halve hectare. Een gulle vriend van mijn ouders vond dit het beste kado voor mij. Ik groei en Oasebos groeit ook. Als ik groot ben liggen er in Costa Rica een aantal grote reservaten van Oasebos en daar heb ik dan een deel van.”

 

 

 

Astrid GoossensAstrid Goossens, behoudt van natuur is belangrijk

Trainer/adviseur bij GITP International: “Hallo! Voor mij is het behoud van natuur belangrijk, zeker nadat ik in Suriname de pracht van het regenwoud zag. Dit mag volgens mij niet verkwanseld worden voor wat geld op korte termijn. Daarom doe ik wat ik kan doen binnen mijn mogelijkheden en kocht ik een hectare Oasebos.

 

 

 

Edward TroostEdward Troost – Troost Management, doet jaarlijks mee

Interim- en Projectmanager van zijn eigen Management Bureau:

Via de Costa Rica website kwam ik in contact met de stichting Oasebos en ik werd direct enthousiast door dit unieke initiatief. Op datzelfde moment zat ik in de opstartfase van mijn eigen onderneming en het leek mij een goed en bijzonder idee om een klein deel van mijn omzet jaarlijks te doneren aan de stichting. Na enkele gesprekken met Arthur van der Linden is er inmiddels een overeenkomst gesloten waarin Troost Management op haar manier zal bijdragen aan de instandhouding van deze prachtige natuurgebieden. Ook privé heb ik een halve hectare aangekocht en ik hoop op korte termijn weer een bezoek te brengen aan dit prachtige land.” Zie ook www.passionair.nl

 

Paul MaessenPaul Maessen, doet jaarlijks mee om zo zijn vliegreizen te compenseren

Directeur van een internationaal georiënteerd R&D bureau op het gebied van bosbouw en natuurbeheer:

Vanuit mijn werk ken ik vele vormen van natuurbescherming. Oasebos is een welhaast unieke hechte samenwerking tussen privé-personen en een overheid en dat in geheel verschillende landen, zelfs werelddelen. Nederlanders brengen het kapitaal, de Costaricaanse overheid verplicht zich tot wettelijke bescherming en daadwerkelijk toezicht en beheer. Deze gebieden krijgen daardoor weer een echte baas en zullen niet vervallen of verloederen. Goed voor de otters en de groene ara´s, goed voor de waterkwaliteit, goed voor Costa Rica!”

 

Koen van KampenKoen van Kampen, een betere wereld begint bij jezelf!

Groenontwerper te Arnhem, heeft momenteel één hectare bos in El Salto:

De jungle van Costa Rica is zowel woest als toegankelijk. Iedereen kan zich een beetje Tarzan voelen. Helaas voor Tarzan en de dieren verdwijnt er nog steeds bos. Oasebos heeft in het prachtige gebied El Salto goede afspraken gemaakt met de eigenaar en het plaatselijke Staatsbosbeheer. Bovendien is het bos gewoon goedkoop. Een betere wereld begint bij jezelf!

 

Marlies BeukenkampMarlies Beukenkamp, vindt het concreet en duidelijk waar het geld naar toe gaat Adviseur woonachtig in Ede, heeft een hectare Oasebos:

‘“Ik geef aan veel goede doelen, maar dit initiatief spreekt me aan omdat het zo concreet is. Het is heel duidelijk wat er met het geld gebeurt en dat vind ik belangrijk. Met een stuk Oasebos compenseer ik ander gedrag, maar ik doe ook mee uit bezorgdheid om de wereld, uit een soort schuldgevoel. Ik heb vertrouwen in de initiatiefnemers, de daadkracht van Oasebos, de doeltreffendheid. Ik voel me verbonden, ik zie het voor me, het is concreet en daardoor dichtbij. En het is gewoon leuk om te hebben. Compleet met foto´s en zo.

 

Frans JornaFrans Jorna, roept iedereen op om ook mee te doen .

Hallo geïnteresseerde in Oasebos: Ik ben in het dagelijkse leven adviseur hydrologie bij een adviesbureau en volop met water in de weer. Daarom werd ik ook zo aangetrokken door het stukje bos dat we nu kunnen beschermen: het betreft één stroomgebied en daarom is bescherming zeer effectief. Verder sta ik helemaal achter de doelstelling van de stichting: bescherming van de kwetsbare natuur op een effectieve manier, zonder veel overhead. Daarom heb ik een stukje bos gekocht en hoop daarbij dat de generatie na ons ook nog kan genieten van de wonderen van de natuur. Ik hoop dat jullie de Stichting ook steunen, dan is het derde project ook zo aangekocht en beschermd.”

Marina Karsten - bestuurslidMarina Karsten, heeft inmiddels meerdere ha kunnen kopen. Bij elke verjaardag een pot voor Oasebos!

De gedachte dat je de wereld leent van je kinderen, is mij uit het hart gegrepen. Als mensen hebben wij een enorme invloed op de aarde; op het bestaan van planten en dieren. Dat zou ik willen verminderen. Ik vind dat mensen veel voorzichtiger met de natuur om moeten gaan. Omdat ik in mijn werk heb gemerkt dat voor het behouden van natuur de eigendom van terreinen essentieel is, heb ik participaties genomen in El Cerrito. Voor het beheer lokale mensen inzetten is van wezenlijk belang. Zij kennen de terreinen het beste. De manier waarop de Stichting Oasebos dit probeert te ondersteunen vind ik fantastisch. Daar wil ik graag een steentje aan bijdragen.”