Welke dier- en plantsoorten zijn te vinden in de tropische regenwouden

van Costa Rica?

Costa Rica heeft een unieke natuur. Dit komt o.a. door de ligging. Costa Rica ligt namelijk precies tussen Noord-Amerika en Zuid-Amerika in, waardoor het land door beide continenten wordt beïnvloed. Ook komen er in Costa Rica planten en dieren voor die nergens anders voor komen. De plantenwereld van Costa Rica is zeer uitgebreid en gevarieerd. Er komen ruim 12.000 verschillende plantensoorten voor en waarschijnlijk groeien er in afgelegen gebieden nog vele onbekende soorten. Opmerkelijk is dat er maar liefst 1200 soorten orchideeën groeien. Klimaat, bodemgesteldheid en hoogte zorgen voor de grote diversiteit. De nationale bloem van Costa Rica is een orchidee: de dieproze Guaria Morada.

Ara’s, lora’s en parkieten

Eén van de meest bekende vogelsoorten van Costa Rica is de papegaai. De papegaai is een zeer opvallende vogel, in vele formaten. De kleinsten zijn de parkieten, daarna de lora’s en tot slot de ara’s. Er bestaat dan ook een grote kans dat je ze in Costa Rica te zien krijgt. De rode ara en de grote groene ara zijn het zeldzaamst en dreigen uit te sterven. In Maquenque, waar Oasebos zijn bossen heeft, komt de groene ara migreren vanuit Nicaragua. Tussen januari en mei leven en nestelen ze hier in de amandelboom om daarna terug te keren naar Nicaragua. De rode ara komt meer voor in Costa Rica en blijft daar vaak ook, vooral langs de Pacific kust.

De toekan

Eén van de mooiste en meest opvallende vogels in Costa Rica is de toekan. Met zijn enorme snavel lijkt hij een enorme last mee te torsen, maar dat valt mee: de snavel is hol van binnen. De toekan gebruikt hem voor precisiewerkzaamheden: om zaden en rijpe vruchten te plukken. Er zijn in Costa Rica zeven soorten toekans. De grootsten zijn de toekan met z’n regenboog snavel en de andere met een bruingele snavel. de anderen worden ook Aracari genoemd en zijn kleiner.

De pijlgifkikker

Hoewel giftig zijn de Costaricaanse pijlgifkikkertjes niet gevaarlijk voor de mens. Daarvoor is de hoeveelheid gif die ze via de huid afscheiden veel te gering. De naam pijlgifkikker komt van een Colombiaanse variant die wél extreem giftig is; indianen doopten hun pijlpunten in het gif van deze kikkers voor ze op jacht gingen.

Roodoogboomkikker

Deze spectaculair ogende kikker siert de voorpagina’s van de reisgidsen over Costa Rica. In de vrije natuur zul je hem niet snel aantreffen. Het is een nachtdier en heeft overdag een perfecte camouflage: hij drukt zich plat tegen een blad aan en is dan geheel groen. Als hij ’s avonds tot leven begint te komen zijn zijn blauwachtig onderkant, knaloranje ‘vingers’ en natuurlijk zijn rode bolle ogen  te zien.

De slangen van Costa Rica

Van de 135 soorten slangen die in Costa Rica voorkomen zijn er zeventien giftig. De grootste slang van Costa Rica is de boa constrictor, een voor mensen ongevaarlijke wurgslang.

Hiernaast de koraalslang. Dit is een giftige soort, er bestaat ook een imitator met dezelfde kleuren. (Onthoudt: Red next to yellow, may kill a fellow)

Apen

Er leven in Costa Rica vier soorten apen. Brulapen, kapucijnapen, spinapen en de kleine eekhoorn aap (Mono titi). Deze laatste is bijna uitgestorven. Brulapen (Mono Congo) zijn bekend om de luide, diepe brullen die de mannetjes uitstoten. Het geluid is op grote afstand hoorbaar. De mannetjes kunnen de hele dag door brullen, maar ze zijn vooral rond zonsopgang en zonsondergang te horen. Het brullen dient om het territorium af te bakenen.

De jaguar

Een jaguar heeft een groot aaneengesloten gebied (100 vierkante km) nodig als jachtterrein en er zijn enkelen tientallen exemplaren nodig om de populatie levensvatbaar te houden. In Costa Rica zijn bijna nergens meer dergelijke uitgestrekte bossen te vinden. De pogingen om de jaguar toch te behouden richten zich er op om ‘corridors’ tussen de leefgebieden van de Jaguar te creëren in de hoop dat hij op deze wijze zijn actieradius kan vergroten.

Wat geldt voor de Jaguar geldt ook voor de andere katachtigen in Costa Rica; bijna allemaal zijn ze bedreigd in hun voortbestaan. Er zijn vier andere soorten: De ocelot, de jaguarundi, de poema en de margay. Behalve de jaguarundi die overdag actief is, zijn het allemaal nachtdieren.

De guaria morada

Van de 20.000 wereldwijd voorkomende Orchideeën zijn er in Costa Rica ruim 1200 te vinden. De nationale bloem van Costa Rica is de orchidee Guaria Morada.

Hot lips

De meest sexy bloem uit Costa Rica is de psychotria elata. De vuurrode bloem die lijkt op een prachtig stel lippen staat beter bekend als hot lips of hookers lips.

Heliconia

Heliconia’s bloeien overal in Costa Rica: van diep in het regenwoud tot bij mensen in de voortuin. De uitzonderlijk mooie bloemen aan deze plant zijn eigenlijk schutbladeren, waar kleine onopvallende bloemen in verstopt zitten. Kolibries zijn de belangrijkste bestuivers van deze tropische plantensoort.