In Costa Rica kunnen we veel natuur beschermen tegen relatief lage kosten. Door de lage grondprijs en de hoge natuurwaarde bereiken we een optimaal resultaat. Iedere euro levert in Costa Rica circa 200 maal zoveel beschermde natuur op dan in Nederland. Dit is een van de redenen maar er zijn nog meer redenen. Op dit moment beschermen we 5 stukken tropisch regenwoud gekocht.

Oasebos werkt nauw samen met lokale natuurorganisaties en overheden. Samen met deze organisaties selecteren we de gebieden. Oasebos heeft een aantal criteria vastgesteld waaraan de gebieden moeten voldoen, zoals:

  • hoge natuurwaarde
  • primair regenwoud
  • onderdeel corridor

Oasebos richt zich op meerdere gebieden in haar bescherming van de natuur. Elk gebied herbergt zijn specifiek bedreigde soorten. Zo bevinden zich in het watervallencomplex El Salto diverse otterfamilies, maar ook de poema en andere katachtigen komen in dit gebied voor. In het Maquenque gebied waar Oasebos eveneens actief is, wordt de soldaten ara bedreigd door de kap van de amandelbomen die voor de overleving van deze soort van belang zijn. In het Maquenque gebied komt ook de jaguar voor. Lees meer over de flora en fauna op de speciale pagina.

Lokale beheerders inspecteren maandelijks onze gebieden. Zij worden betaald uit de subsidie-inkomsten die de Costa Ricaanse overheid ter beschikking stelt. Hiervoor is een speciale regeling die wordt uitgevoerd door Fonafifo, in het kader van CO2-compensatie.

Jazeker, u kunt het beschermde gebied bezoeken onder begeleiding van onze beheerder. Als u een bezoek overweegt, neem dan vooraf contact met ons op.

Oasebos heeft naast de verkoop van participaties ook inkomsten uit donaties en sponsoring van particulieren en bedrijven. Daarnaast krijgen we vanuit de Costa Ricaanse overheid subsidie (Fonafifo), waarmee we de lokale kosten financieren.

Omdat een participatie wordt gezien als vermogen, is deze niet aftrekbaar. Donaties zijn onder voorwaarden wel aftrekbaar. Oasebos is bij de belastingdienst bekend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Nee, de Costaricaanse bosbeschermingsorganisatie Fonafifo helpt bosbeheerders met een jaarlijks bedrag per hectare voor de instandhouding van aangekochte gebieden.

Fonafifo is onderdeel van MINEA, het ministerie van Natuurbeheer en verkrijgt het geld voor dit fonds uit:

  • De belasting in Costa Rica op fossiele brandstoffen
  • Afdrachten van Costaricaanse waterwinbedrijven
  • De verkoop van gecertificeerde CO2 credits
  • Bijdragen van het wereldwijde Global Environment Facility waarin geld wordt gestort door afzonderlijke landen, de Verenigde Naties en de Wereld Bank.

Oasebos beschermt door daadwerkelijk gebieden aan te kopen en deze te beheren.

Nee, u ontvangt geen rente of rendement. Wij halen het gebied uit het economische systeem door het voortaan te beschermen.

Oasebos brengt twee keer per jaar een e-mail nieuwsbrief uit. U kunt zich inschrijven door uw email adres hier achter te laten:

Jazeker, Oasebos is een transparante stichting gevestigd bij de Kamer van Koophandel. De statuten kunt u ook downloaden.

Staat uw vraag er niet bij? Neem gerust contact op via het contactformulier.