Onze bossen

Oasebos bezit 4 stukken regenwoud, samen ongeveer 200 ha. We streven naar grote, aaneengesloten gebieden. Bij aankoop worden wij geadviseerd door Costaricaanse natuurbeschermingsorganisaties. Bijvoorbeeld het Fundecor.

De bossen in Costa Rica

Oasebos heeft tot nu toe in Costa Rica toe 4 stukken oerbos gekocht:

El Salto is 18 ha groot. Het ligt in Hojancha bij de Cataratas del Salto el Calvo, gelegen op het schiereiland Nicoya in het noordwesten van Costa Rica.

El Salto heeft een paradijselijk watervallencomplex. De rivier en de waterval zorgen ervoor dat er het gehele jaar voldoende water is. Het is een oerwoud vol interessante diersoorten zoals otters, poema’s, kolibries en pijlgifkikkers.

Participeer nu
Copalchi is 111 ha groot. Het ligt in de Maquenquestreek in het noorden van Costa Rica, langs de grensrivier met Nicaragua. Copalchi ligt vlakbij de samenloop van de Rio Torro in de Rio Sarapiqui. Het bos is vernoemd naar het meer Copalchi. Het is grotendeels primair regenwoud waarin o.a. veel amandelbomen groeien, de voedsel- en nestboom van de soldatenara. Andere bekende diersoorten die hier voorkomen, zijn de kapucijnaap, de spinaap en de brulaap, de tapir (danta), de jaguar, de ocelot (manigordo) en het gordeldier (armadillo).

Participeer nu
El Cerrito is 66 ha groot en ligt eveneens in Maquenque. Het grenst aan een gebied dat door onze collega’s uit Duitsland van Tropica Verde wordt beschermd. Samen met het bos van Tropica Verde vormt het een aaneengesloten gebied van zo´n 180 hectares. Het bos is voornamelijk ondoordringbaar primair oerwoud. Er komen jaguars voor en natuurlijk ara’s, zowel de soldatenara als de rode ara. Maar ook een “Pavo Negra” of Zwarte Guan (Chamaepetes unicolor), een grote zwarte vogel, die vaak door dit soort bossen scharrelt.

Participeer nu

Cano Curenita is een gebied van 88 ha en evenals El Cerrito en Copalchi gelegen in het Maquenque gebied, niet ver van de grens met Nicaragua. We streven ernaar te starten met de aankoop van 20 ha. om vervolgens in de komende jaren – afhankelijk van de beschikbare gelden – het gebied in zijn geheel te verwerven. Cano Curenita bestaat voor een belangrijk deel uit primair regenwoud met een grote diversiteit aan soorten, een deel secundair bos en een deel moerasgebied. Waargenomen soorten zijn onder meer tapirs, agouti’s, opossums, katachtigen.

Participeer nu

Onze beheerders

Het beheer van onze bossen in de Maquenquestreek wordt uitgevoerd door Ulises Alemán Zelaya. Maandelijks bezoekt hij de bossen. Hij controleert op stropers en andere ongeregeldheden. Ulises werkt al jaren in de regio en heeft o.a. de soldaten ara bestudeerd. Het beheer van El Salto wordt uitgevoerd door de organisatie Corredor Biologico Hojancha Nandayure.