De tropische bossen in Costa Rica

El Salto (18,7 ha) ligt in Hojancha bij de Cataratas del Salto el Calvo, gelegen op het schiereiland Nicoya in het noordwesten van Costa Rica.

Het gebied heeft een nog heel jong Nat Tropisch Bos (Bosque seco Tropical (bh-T)) met een gemiddelde jaarlijkse regenval tussen 1800-4000 mm met een droge periode van 4-5 maanden. Het bos kan een kruinlaag ontwikkelen van 30 tot 40 meter hoog, met een ondergroei van 2-3 te onderscheiden lagen: kruidlaag, struiklaag en lage bomen. Het bos bevat 150 boomsoorten, zoals Cordia alliodora (Laurel), Carapa guianensis (caobilla), Terminalia amazonia (Roble coral), Virola koschnyi (Fruta dorada), Brosimum alicastrum (Ojoche), Calophyllum brasiliensis (Cedro maría), Vochysia ferruginea (Botarrama)

El Salto heeft een paradijselijk watervallencomplex. De rivier en de waterval zorgen ervoor dat er het gehele jaar voldoende water is. Het is een oerwoud vol interessante diersoorten zoals otters, poema’s, kolibries en pijlgifkikkers.

Copalchi is 111 ha groot. Het ligt in de Maquenquestreek in het noorden van Costa Rica, langs de grensrivier met Nicaragua, zo’n 2,5 km ten westen van de samenloop van de Rio Toro in de Rio Sarapiqui. Het bos is vernoemd naar het meer Copalchi. Het is grotendeels primair regenwoud waarin o.a. veel amandelbomen groeien, de voedsel- en nestboom van de soldaten ara. Andere bekende diersoorten die hier voorkomen, zijn de kapucijnaap, de spinaap en de brulaap, de tapir (danta), de jaguar, de ocelot (manigordo) en het gordeldier (armadillo).

El Cerrito is 66 ha groot en ligt eveneens in Maquenque. Het grenst aan een gebied dat door onze collega’s uit Duitsland van Tropica Verde wordt beschermd. Samen met het bos van Tropica Verde vormt het een aaneengesloten gebied van zo´n 180 hectares. Het bos is voornamelijk ondoordringbaar primair oerwoud. Er komen jaguars voor en natuurlijk ara’s, zowel de soldatenara als de rode ara. Maar ook een “Pavo Negra” of Zwarte Guan (Chamaepetes unicolor), een grote zwarte vogel, die vaak door dit soort bossen scharrelt.

Caño Cureñita is een gebied van 97,6 ha en evenals El Cerrito en Copalchi gelegen in het Maquenque gebied, niet ver van de grens met Nicaragua. We zijn gestart met een aankoop van 20 hectare. We hebben dit in 2020 dankzij onze participanten en donateurs kunnen uitbreiden naar 56,7 hectaren. Onlangs (Q4 2021) hebben we het laatste gedeelte kunnen aankopen.

Cano Curenita bestaat voor een belangrijk deel uit primair regenwoud met een grote diversiteit aan soorten, een deel secundair bos en een deel moerasgebied. Waargenomen soorten zijn onder meer tapirs, agouti’s, opossums, katachtigen.

Aventura Ecologica is het vierde bos van Oasebos in het Maquenque gebied, grenzend aan El Cerrito. Het is in 2023 aangekocht en bestaat uit 126 ha prachtig tropisch primair regenwoud afgewisseld met moerassige delen. Het gebied kent een grote biodiversiteit.

Bij inspectie troffen we sporen aan van o.a. jaguars en tapirs. Tevens bevat het nestbomen van de grote groene ara, een bedreigde papagaaiensoort. De aankoop voldoet aan het streven van Oasebos om een aaneengesloten beschermd gebied in Maquenque te realiseren – samen met andere regenwoudbeschermingsorganisaties.

Onze beheerders van de bossen

Het beheer van onze bossen in de Maquenquestreek wordt uitgevoerd door Ulises Alemán Zelaya. Maandelijks bezoekt hij de bossen. Hij controleert op stropers en andere ongeregeldheden. Ulises werkt al jaren in de regio en heeft o.a. de soldaten ara bestudeerd. Het beheer van El Salto wordt uitgevoerd door de organisatie Corredor Biologico Hojancha Nandayure.