Hoe beschermen we het regenwoud van Costa Rica

Aankoop van bossen

Oasebos heeft voor het behoud van regenwoud gekozen voor Costa Rica, omdat het land met een oppervlakte van 1,4 keer Nederland of 1,7 keer België, maar liefst 5% van alle biodiversiteit van de wereld huisvest. Verder werkt dit land doelgericht  aan verduurzaming van zijn samenleving en ondersteunt ze actief initiatieven zoals die van Oasebos. Daarnaast heeft het land een goed functionerend kadaster en staat het toe dat buitenlandse organisaties gebieden in eigendom hebben.

Binnen Costa Rica worden de gebieden bij voorkeur aangekocht in het Maquenquegebied (noord-midden Costa Rica), waar Stichting Oasebos  al drie gebieden heeft aangekocht  (Copalchi, El Cerrito en Cano Curenita). Dit is een laagland regenwoud gebied met een rijke flora en fauna. Bij aankoop worden wij geadviseerd door Costaricaanse organisaties zoals Fundecor.

De aankopen bestaan bij voorkeur uit zoveel mogelijk primair regenwoud. In de aangekochte percelen zijn soms ook delen secundair regenwoud of wat landbouwgrond.

Daarbij probeert Oasebos zoveel mogelijk kleine stukken land aaneen te smeden tot grote natuurgebieden, alleen en/of met medewerking van andere nationale en internationale natuurbeschermingsorganisaties.

Beheer van onze bossen

Het beheer van onze bossen in het Maquenquegebied wordt uitgevoerd door Ulises Alemán Zelaya, werknemer van CCT – de beheerorganisatie. Maandelijks bezoekt hij de bossen. Hij controleert op stropers en andere ongeregeldheden. Ulises werkt al jaren in de regio en heeft o.a. de soldaten ara bestudeerd. Het beheer van El Salto wordt uitgevoerd door de organisatie Corredor Biologico Hojancha Nandayure.

De rapportages krijgen we in het Spaans binnen. Samenvattingen ervan zetten we in de nieuwsbrief.

Kostenbeheersing

Wij willen net als u zoveel mogelijk oerwoud beschermen. Daarom houden we de kosten zo laag mogelijk. Ons bestuur wordt niet betaald en we werken voornamelijk met vrijwilligers. Daarom hebben we ook de het CBF-keurmerk voor goede doelen. Het beheer van onze bossen betalen we van subsidie die we van de Costa Ricaanse overheid krijgen.