Voordat ik afgelopen jaar met mijn partner in het vliegtuig stapte om voor het eerst in mijn leven naar Costa Rica te gaan, had ik al veel met dit in Centraal-Amerika gelegen land.

Zo vormt de Blue-jeans frog, een van Costa Rica’s meest bekende kikkers, het logo van een van mijn tuinbouwbedrijven, Elstgeest Potplanten. Bij Elstgeest Potpanten hebben we dezelfde passie voor Dieffenbachia als deze kleurrijke kikker: wij telen ze met veel plezier en de Blue-jeans frog gebruikt de bladoksels de Dieffenbachia om zijn eitjes in te leggen. In zekere zin leven we allebei in symbiose met deze groene plant die van oorsprong uit, je raadt het al, Costa Rica komt.

Maar Costa Rica heeft mij nog meer gebracht. In de afgelopen jaren heb ik meegewerkt aan een project om in vanille te telen in kassen op Nederlandse bodem. Om kennis op te doen over het groeiproces van vanille hebben wetenschappers voor ons onderzoek gedaan in de Costa Ricaanse oerwouden. Zij zijn erin geslaagd om daar ter plaatse de bestuiving van een vanillebloem vast te leggen op film. Een leerzaam en bijzonder unicum: iedere vanillesoort kan slechts door één bijensoort bestoven worden, dat terwijl een vanillebloem slechts één dag vier uur openstaat voor bevruchting.

Je begrijpt dat ik er enorm naar uitkeek om de ingenieuze natuur in Costa Rica met eigen ogen te kunnen aanschouwen. En geloof me, ik kwam er minimaal honderd tekort. Want wat een prachtig land is dat. Ik heb betoverende insecten gezien, tarantula’s, brulapen en zoveel mooie vogels dat ik voor het eerst begreep wat vogelspotters bezielt.

Natuurlijk heb ik me ook ondergedompeld in de fauna, beroepshalve én met veel plezier. We zijn altijd op zoek naar nieuwe producten die niemand anders nog teelt en konden in Costa Rica ons hart ophalen. De gedenkwaardige – en selfiewaardige 😉 – momenten regen zich aaneen. Met als een van de hoogtepunten de ‘ontmoeting’ met een Blue-jeans frog die we dankzij onze gids ontdekten. Hij was kleiner dan ik dacht, maar ook veel mooier. Net zo mooi als het ecosysteem waar hij een onlosmakelijk onderdeel van is.

Op de terugweg naar Nederland bedacht ik me hoe belangrijk het is dat Stichting Oasebos dat ecosysteem duurzaam beschermt en onderhoudt. En hoe blij ik ben dat wij als Elstgeest Potplanten al jaren geleden besloten om daar ons eigen bescheiden steentje aan bij te dragen. Uit naam van ‘onze Blue-jeans frog’ daag ik jou uit om dat ook te doen.

Joris Elstgeest is sinds 2008 participatiehouder bij Stichting Oasebos. Deze groene ondernemer is met zijn bedrijf Elstgeest Potplantengespecialiseerd in de kweek en productie van Dieffenbachia’s. Daarnaast produceert het diverse hangplanten en andere potplanten. Alles op een duurzame en sociaal betrokken manier. Joris is ook de bedenker van het concept Natural Gift. Voor meer informatie kijk je op www.elstgeest.eu, www.purify-green.com en www.naturalgift.nl.