De jaguar is misschien het het meest imposante dier dat leeft in de bossen van Oasebos. Zijn prachtig gevlekte vacht spreek tot de verbeelding. Helaas Staat hij op de lijst met bedreigde diersoorten.

De jaguar is de grootste en sterkste kat van Amerika. Het is een stevig gebouwd en krachtig dier met een brede kop en sterke kaken. De poten zijn relatief kort, maar erg sterk. De staart zorgt voor evenwicht bij het springen. De vacht is lichtgeel tot roodbruin met zwarte rozetten, ronde of ovale vlekken met daarin één of twee donkere stippen. Midden op de rug verandert de rij zwarte vlekken soms in een doorlopende lijn. Daarnaast bestaat er ook een melanistische (zwarte) variant, waarbij de vlekken wel te zien zijn in de zon. Door de ronde pupillen kan de jaguar prima zien tijdens de schemering. De zachte voetkussentjes zorgen ervoor dat de jaguar goed kan sluipen, en daarnaast heeft de jaguar intrekbare klauwen en lange en stevige hoektanden.

Op bijgaande grafiek is te zien hoe het met de aantallen jaguar gaat. De jaguar is inmiddels een bedreigde diersoort en tevens in afname. Toch is daar iets aan te doen. In de reservaten van Oasebos wordt niet gejaagd of gestroopt, daar is de jaguar veilig. Ook kan hij er doordat er niet gejaagd wordt voldoende witstaarthert en andere dieren vinden om te eten. Door deel te nemen aan Oasebos bescherm je een stukje leefgebied van deze prachtige dieren! Dank u wel, namens de jaguars.