Er zijn veel redenen om jungle te beschermen. Een ervan zijn de prachtige orchideeën die in jungle leven! Als werkstudent was ik er getuige van dat een man orchideeën hoog uit de oerwoudbomen haalde. Dat was in Guapiles (Costa Rica). De orchideeën waren bestemd voor een Amerikaan die ze verzamelde. Natuurlijk zijn orchideeën mooi, maar als iedereen ze zo gaat verzamelen raken ze uitgestorven. Dan is het beschermen van zulke bossen nodig. Gelukkig zien de boswachters van Oasebos erop toe dat de orchideeën blijven waar ze thuis horen, ín de bomen.

De Nationale bloem van Costa Rica is een orchidee: de dieproze Guaria Morada (Cattleya skinneri), zie foto. De plant wordt meestal gevonden in vochtige bossen op gemiddelde hoogten zoals in Maquenque, waar vier van onze bossen liggen. Ze groeien op rotsen of in bomen. Zoals veel orchideeën in de jungle leven ze als epifyt; deze hebben iets nodig om bovenop te kunnen groeien.

Orchideeën worden gezien als de bloeiende meesters van alle planten; Echte wonderen van de natuur. In Costa Rica komen ca. 1500 soorten voor en daarbij zijn soorten die alleen in Costa Rica voorkomen en nergens anders (endemisch). Zo groeit bijvoorbeeld de Masdevallia rolfeana (zie foto) met zijn donkergekleurde bloemen in geen ander land dan Costa Rica.

Een van de meest spectaculaire orchideeën uit Costa Rica is de lady of the night (Brassavola nodosa) Het zijn grote epifyten met grote wit met groene bloemen, zie foto. Deze bloemen kan men in het wild ook in de bossen van Oasebos tegenkomen. De bloem ruikt als een parfum én alleen in de nacht. Al in 1698! werd er in Nederland met deze soort gekweekt.